Een vraag die ik vaak krijg.

Een vraag die ik vaak krijg: “Karin, je biedt een gratis waardebepaling aan. Maar wat is het verschil tussen een waardebepaling en een taxatierapport?”

Taxatierapport

Een taxatierapport is een op schrift gestelde en goed onderbouwde verklaring van een gecertificeerde makelaar/taxateur over de waarde van een woning. In dit uitgebreide rapport staat niet alleen de huidige waarde van een woning maar ook de belangrijkste eigenschappen, de omgevingsfactoren en de bronnen die de taxateur heeft geraadpleegd.

Tijdens de opname van de woning, bij de gemeente, het kadaster of in eigen archief heeft de taxateur gegevens gevonden en genoteerd. Tevens heeft hij een waarde berekend, verkochte referentiepanden gezocht of navraag gedaan bij andere instanties. Uit alle gegevens trekt de makelaar/taxateur een conclusie, schrijft die op en ondertekent het rapport. Het maken van een taxatierapport is dus meer dan ‘even door de woning hollen’.

Het is duidelijk dat, afhankelijk van de grootte en de situatie (denk aan recht van overpad en dergelijke) van de woning de taxateur flink wat uurtjes kwijt is. Een taxatierapport is dan ook niet gratis. Voor het verkrijgen van een financiering/hypotheek zal de bank naar een taxatierapport vragen.

 

Waardebepaling

Een waardebepaling is eenvoudiger. Dit is de eerste stap naar het verkopen van een woning. Een waardebepaling is een mondelinge verklaring van een makelaar. In dit gesprek zal een makelaar u de verwachte verkoopwaarde/opbrengst en het vraagprijsadvies van de woning geven. Dit doet hij na een concurrentieonderzoek en opname van een woning. Een waardebepaling dient om te adviseren over het goed in de verkoop zetten van een woning. Dit is een gratis adviserend gesprek.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.